Eldreomsorgen vår

-trygg, varm og offentlig styrt

I nye Holmestrand skal vi ha en varm og god eldreomsorg.

Da må de som skal gjøre jobben, ha muligheter for faste, hele stillinger og ei lønn man kan leve av.

I riksmedier kunne tidligere i sommer lese at kun 1 av 3 helsefagarbeidere får full stilling etter endt utdannelse. Faktisk er snittalderen for når du får full stilling, oppsiktsvekkende 39 år.

I tillegg vet vi at kommunene bruker betydelige midler på å leie inn vikarer og helsepersonell for å dekke opp vakter.

For oss i Arbeiderpartiet er det viktig å snu på dette. Og det er det tre viktige grunner til.

For det første vet vi at ukjente vikarer kan gå ut over pasientenes trygghetsfølelse. Det har en stor egenverdi å ha kjente ansikter rundt seg når helsa skranter. Det handler om noe så grunnleggende som å ha mennesker rundt deg som kjenner deg, som vet hva du liker å drikke til maten, hvor tøflene dine pleier å stå og hva du liker å se på TV. Det kan høres banalt ut, men for alle mennesker – og kanskje særlig når du får et hjelpebehov, er den personlige kontakten mellom pleiepersonalet og pasienten avgjørende.

En eldre kvinne geleides gjennom gangene av et sykehjem av en sykepleier. Foto: Øivind Haug

For det andre mener Arbeiderpartiet at vi har et særskilt ansvar for å sikre hele og faste stillinger, ikke minst i helsevesenet. Innleie, midlertidige stillinger og ufrivillig deltid øker risikoen for dårlige arbeidsvilkår og sosial dumping. For helsepersonell som leies inn som vikarer, er hverdagene ofte lite forutsigbare og kan være preget av usikkerhet. Ting som bør være en selvfølge når man har fått seg jobb – muligheten til å få lån i banken, kjøpe bolig og stifte familie – er utenfor rekkevidde med en liten prosentstilling. Det å vite når og hvor man skal jobbe, er en viktig rettighet i seg selv.

Den tredje årsaken er den store økningen i antall eldre. Allerede i dag sliter kommune-Norge med å rekruttere nok sykepleiere og vi vet at dette stadig vil bli mer krevende i takt med at antall eldre stiger. Da må vi ta oss skikkelig av dem som allerede jobber hos oss.

En eldre kvinnelig busspassasjer sitter og ser på regnet ut vinduet. Foto: Øivind Haug

Vi vil bidra til at de som ønsker hele, faste stillinger skal få det. Det er sløsing med ressursene, både for samfunnet og for enkeltpersoner, når folk som har tatt utdanning over flere år, ender opp med en liten prosentstilling.

Det er riktignok slutt å stå med «lua i handa» for å få jobb – men det er jammen i meg mange som sover med mobilen ved senga for å få jobb.

Arbeiderpartiet samarbeider med Fagforbundet både nasjonalt, i fylket og i vår kommune om å endre dette. Dette tette samarbeidet med de som kjenner arbeidshverdagen fra «innsia» er viktig for at vi skal lykkes med  

Vi mener at hele, faste stillinger er omtrent som et kinderegg. Det inneholder tre gode ting:

  • -Det er bra for å kunne videreutvikle kommunens tjenester. Med faste og nok ansatte på jobb, kan systemer videreutvikles, ansatte får kompetanseheving og kvaliteten økes.
  • Det er viktig for den enkelte ansatte med forutsigbarhet og trygghet for egen arbeidshverdag og for egen økonomi.
  • Det vil gi et mye bedre tilbud til pasientene våre. De vil få færre å forholde seg til, de vil få ansatte som kjenner dem og som kjenner jobben sin svært godt og de vil få en større trygghet og et bedre tilbud.